Virvon, varvon varpupaistia

Kuva: Timo Viljakainen

Varpupaisti on leimallisesti keskisuomalainen ruoka. Varpujen päällä lepää meheväksi kypsennettyä nuorta nautaa, lammasta tai hirveä. Kastikkeen makua hehkuttaa koivun varpujen ja paistin huuhteluliemi ja tuore voi.

Tämä ruoka sopi erinomaisesti pääsiäisaterialle, joskin varvut ovat maukkaimmillaan myöhemmin keväällä, kun oksissa on silmut.

Maukasta pääsiäistä! 

Terveisin,
Maija

Varpupaisti

nippu koivunoksia
1-1,5 kg hirven-, naudan- tai lampaanpaistia
voita
suolaa
8 kokonaista maustepippuria
1 laakerinlehti
2 rkl hunajaa
1 l vahvaa lihalientä
3 porkkanaa
puolikas selleri
puolikas palsternakka
pala lanttua
perunoita
2 sipulia

Kastike
0,5 l kokoon keitettyä paistolientä
2 rkl vehnäjauhoja
50 g voita

  1. Riivi varvuista lehdet pois. Maku on parhaimmillaan keväällä, kun oksissa on silmut. Lado varvuista tiheä ristikko uunivuoan tai padan pohjalle. 
  2. Sido paisti tiukasti hyvään muotoon ja ruskista pannulla kauttaaltaan. Hiero pintaan suolaa ja ruskista pinta runsaassa voissa kauniin ruskeaksi.
  3. Aseta paisti varpuritilälle uunivuokaan ja kaada ruskistunut voi paistin päälle. Lisää vuokaan kokonaiset maustepippurit, laakerinlehti ja valuta hunaja paistin pinnalle. 
  4. Kuori ja lohko kasvikset ja lado ne paistin ympärille.
  5. Kiehauta lihaliemi paistinpannussa, jossa ruskistit lihan. Kaada liemi paistin päälle.
  6. Kypsennä lihaa 175-asteisessa uunissa noin tunnin ajan, kunnes liha on kypsää.
  7. Valele paistia ja juureksia kypsymisen aikana ahkerasti liemellä. Se pitää paistin mehevänä.
  8. Nosta paisti liemestä ja kääri se alumiinifolioon. Nostele juurekset ja perunat tarjoiluvadille ja peitä foliolla.
  9. Siivilöi liemi ja keitä kokoon niin, että lientä on jäljellä puoli litraa. Sekoita jauhot pehmeään voihin ja vatkaa seos liemen joukkoon. Hauduta miedolla lämmöllä 5 minuuttia, kunnes vehnäjauhot ovat kypsyneet. Tarkista kastikkeen maku.
  10. Viipaloi paisti vadille lisäkkeiden päälle ja tarjoile kastike erikseen.

 

Keittiömestari, ravintoloitsija Maija Silvennoinen on Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksen hallituksen puheenjohtaja. 

 

 

 

 

Jaa

Facebook Comments Box